« My apartment | Main | Studenter blir stadig fattigere »
March 25, 2009
Journaliststudenter på nett?
Jeg har blitt intervjuet av Journalisten etter at jeg skrev dette. Både Martin Huseby Jensen i Journalisten og Jon Reidar Hammerfjeld fra Dagbladet er overrasket over at jeg (og flere av mine medstudenter) vil jobbe på nettet.
Journaliststudenter vil visst ikke det. Det er i hvert fall oppfatningen i redaksjonene. Elin Ørjasæter har også kommentert manglende nett-interesse hos journaliststudenter. Og da jeg intervjuet Anders Brenna om økonomien i nettjournalistikk, sa han: "Folk på Twitter tror ikke på meg: Jeg forteller at jeg snakker med en journaliststudent som vil jobbe på nettet."
Da Hammerfjeld holdt forelesning for oss, sa han at aldri hadde møtt journaliststudenter med nettet som førstevalg. Da rakte heldigvis flere av oss opp hendene og protesterte.
Og etter to lykkelige uker som nett-journalist på skolens egne Journalen, føler jeg at i hvert fall noen på Høgskolen gjør så godt de kan. Og da mener jeg både forelesere som oppfordrer til linking, gjesteforelesere som tvinger alle ut på Twitter og medstudenter som (noen ganger) virkelig imponerer meg.
Så selv om det ville vært gøy å fremstå som den eneste fornuftige stemmen fra HiO, håper jeg egentlig på å se en gladsak i Journalisten i morgen: "Journaliststudenter vil! Dette ordner seg."
Under har jeg klippet litt fra en annen sak der Journalisten kritiserte journalistutdanningen.
Hvert år klekker de statlige journalistutdanningene i Oslo, Volda, Bodø og Stavanger ut rundt 200 nye journalister. Mange av disse ønsker seg til «seriøse og tunge» papirmedier, men de fleste må regne med nettet som arbeidsplass.
Opplysninger Journalisten har innhentet fra de fire journalistutdanningene, viser at den gjennomsnittlige læreren har drøyt ti års praksis i journalistyrket. Men det er også nesten ti år siden sist vedkommende var ute i «virkeligheten». I en tid da journalistyrket opplever store og raske endringer, hvor gode forutsetninger har lærerne til å forberede dagens studenter på morgendagens journalistiske utfordringer?
(...)
De to nettredaktørene Gunnar Stavrum og Torry Pedersen i henholdsvis TV 2 Nettavisen og VG Nett, har mye pent å si om de nye journalistene og det de har lært på utdanningen. Men begge stiller spørsmål ved om utdanningen i tilstrekkelig grad reflekterer nettjournalistikkens særtrekk.
– For det meste er det de samme kjørereglene som gjelder, enten du jobber på papir eller nett. Men det finnes også noen klare forskjeller, uttaler Stavrum. Og peker på at mens papirjournalisten har en mer autoritativ rolle, som forvalter av hele sannheten, så fungerer nettjournalisten mer som en veileder, som i dialog med sine lesere utvikler saken videre.
– Det kan virke som journalistutdanninga ikke har tatt dette innover seg, sier [Gunnar Starum, redaktør i TV2 Nettavisen].
[Fritz Breivik ved Høgskolen i Bodø] er uenig, men mener at ikke alt kan læres på skolen.
– Vi forsøker å ta innover oss det som skjer, men vi kan aldri gå foran bransjen. Det er lett å vise studentene hvordan man skal lage en avis- eller tv-reportasje. Men den nye journalistikken, der sakene utvikles kontinuerlig, er bedre å lære i praksis. Det er en del ting de ikke kan lære hos oss, sier Breivik.
Posted by Julie at March 25, 2009 5:46 PM
Trackback Pings
TrackBack URL for this entry:
http://www.espen.com/cgi-local/mt/mt-tb.cgi/2208
Comments
Jeg går på andreåret på journalisthøgskolen i Oslo. Det samme spørsmålet fikk vi i fjor, "hvem ønsker å jobbe på nett som førstevalg?" spurte noen av foreleserne. Vi var kanskje to studenter som rakk opp hånda?
I fjor fikk vi heller ikke anledning til å velge nettjournalistikk som fordypning - radio, tv eller papiravis var alternativene for vårsemesteret vårt. Dere er første kullet noen sinne som får anledning til å velge nettjournalistikk som fordypning. Høgskolen i Oslo: velkommen etter.
Posted by: Terje Karlsen at March 25, 2009 10:47 PM