« Google mot Amazon | Main | Navneforslag etterlyses »

Oktober 10, 2004

Professorjakt for begynnere

Min lille artikkel om hvordan jakte på professorer ble publisert i forrige uke i European Business Forum (som faktiskt tegner til å bli et meget spennende tidsskrift, et slags Harvard Business Review for Europa, med INSEAD som drivkraft).

Denne lille artikkelen er nokså ironisk, en jeg har et meget viktig poeng - og det er at næringsliv og akademia må nærme seg hverandre, med gjensidig respekt. Dette er viktig av mange årsaker, ikke minst hvis det er slik at vi midt i all vår råvaredrevne rikdom skal begynne å legge grunnlaget for et næringsliv istand til å konkurrere på kunnskap. For å sitere noe jeg sa i et foredrag for etpar år siden:

For en stund siden arrangerte Øystein Fjeldstad, Knut Haanæs og jeg et møte i Polyteknisk Forenings IT-gruppe, hvor vi stilte spørsmålet: Hvorfor er ikke Norge idag et senter for avansert dataprogramutvikling? Vi burde ha de beste forutsetninger. Objekt-orientert programmering, som danner grunnlaget for det grafiske grensesnittet med mus og denslags som vi bruker til daglig, ble oppfunnet i Norge i 1967, av Kristen Nygaard og Ole Johan Dahl. Ikke nok med det, frem til 1998 ble alle som ble utdannet i informatikk på universitetet opplært i SIMULA, et objekt-orientert programmeringsspråk.

Det ble et fascinerende møte. De som kom hadde alle sammen hatt noe med SIMULA å gjøre – også de spede forsøk på kommersialisering. Det kom frem en rekke mulige årsaker til at våre tidlige teknologiske fortrinn aldri utviklet seg – og det var ganske klart at det var ikke teknologien det hadde vært noe galt med. En kommentar bet seg fast hos meg. En tidligere administrerende direktør i SIMULA A/S sa at det gikk ikke fordi man hadde ”et universitetsfiendtlig næringsliv og et næringslivsfiendtlig universitet”.

Grunnen til at det bet seg fast hos meg, er at jeg har opplevd dette selv. Jeg lever av å fortelle bedrifter hva jeg synes de skal gjøre. Når jeg gjør dette i USA, hører de på meg fordi jeg er akademiker og dermed vet hva jeg snakker om. Når jeg gjør dette i Norge, hører de på meg på tross av at jeg er akademiker og derfor i hvert fall ikke har begreper om hvordan ting egentlig foregår. Før vi kommer over det gapet, kan vi ikke bygge noe kunnskapsgrunnlag i Norge.

Nøkkelen til å få igang samarbeid ligger i å skape møteplasser, og å finne former for samhandling hvor begge parter forstår hva den andre er ute etter.

Jeg lurer litt på om jeg kanskje skulle skrive en lignende oppskrift om hvordan man kaprer en næringslivsleder, rettet mot akademia. Hva bør den inneholde, annet enn det omvendte av EBF-artikkelen?

Posted by Espen at Oktober 10, 2004 11:46 FM

Trackback Pings

TrackBack URL for this entry:
http://www.espen.com/cgi-local/mt-tb.cgi/198

Listed below are links to weblogs that reference Professorjakt for begynnere:

» Frosker i flokk from digme: blogg
Dagens Næringslivs Magasinet denne helgen profilerte 7 smartingers meninger om framtiden. Et greit tema for å bryte opp uken lange pause. Første smarting var Telenors konserndirektør for teknologi, Berit Svendsen, som åpnet med å mimre om forsker... [Read More]

Tracked on November 14, 2004 07:57 EM

Comments

Tja, noe galt må det være et sted...
http://www.dagsavisen.no/innenriks/article1284472.ece

Posted by: Håkon Styri at Oktober 12, 2004 02:54 EM

Post a comment

¡Comment registration is required but no TypeKey token has been given in weblog configuration!