« Kopisperrer, Musikknytt og gravemaskiner | Main | Dette er også Amerika »
November 02, 2004
PFIT - forslag til møter?
Sammen med Torbjørn Berger, Lasse Hem, Arne Heen, Eirik Newth og Petter Merok sitter jeg i styret i Polyteknisk Forenings IT-gruppe. Vi holder 3-4 møter hvert halvår om ulike temaer innen IT, teknologi og samfunn.
Nå er det tid for å lage vårens program, og etter konferanse med resten av styret legger jeg dette ut her - og ber folk om å komme med ideer og innlegg til møter de gjerne ville komme på eller foredragsholdere de gjerne ville ha.
Her er en kort liste over noen tema vi har tenkt litt på, men tar gjerne imot innspill (sjekk litt av med listen over tidligere møter - hvis vi har hatt et møte om dette de siste to årene, er det som regel litt tidlig å ta det opp igjen.) Møtene kan være informative, eller de kan være debattmøter - bruk kommentarfeltet, og gi eksempler på foredragsholdere eller debattdeltakere.
- IT-sikkerhet - et tema som vi pleier å ha noe om i hvert fall en gang i året
- IT i skolen - hva vil vi? Mulige foredragsholdere/debattdeltakere: Grete Faremo, Microsoft Europe. Erik Syring, nordmann bosatt i California som har startet et firma som skal drive nettbasert matematikkopplæring av lærere. Erik Yrvin fra Skolelinux. Tema: Skolen er fryktelig verktøyorientert, men hva er egentlig hensikten med all IT-bruken i skolen, hva hindrer utnyttelsen, og hva skal vi gjøre med det?
- Programvarepatenter - kan de føre til at innovasjon innen programmering stopper opp?
- Kunnskapsinnvandring - taper Norge på at vi ikke tar inn innvandrere med potensiale, kunnskaper og ambisjoner?
- Digitale lærebøker (følge opp meldingen om nye skolebøker til alle skoler). Kan vi skrive lærebøker digitalt gjennom en modell inspirert av Wikipedia?
- NRK og nye modeller for kringkasting. NRK har vært en pioner i taste-TV, enten det nå er LørDan eller NRK-Alltid Moro om natten. Interaktiv TV har stort inntektspotensiale, og nye og interessante aspekter ved folks forhold til kommunikasjonsteknologi er avdekket (som for eksempel at vi bruker mobilen i stedet for fasttelefonen til å stemme på Idol - selv om fasttelefonen er 2 kr billigere). Foredragsholder: Noen fra NRK som har ansvaret for disse sendingene eller teknologien? En forsker, som f.eks. Tanja Storsul ved Inst. for medier og kommunikasjon?
- Spill som genre. Dataspill er nå en publiseringsform, et naturlig tilleggsprodukt til filmer og bøker - og en stor bransje i seg selv. Foredragsholdere: Espen Aarseth fra UiB? Jørgen Kirksæther hos Filmtilsynet? Orgdot - et norsk firma som har satset tungt på lek-og-lær-spill, og som har vunnet priser - ville være aktuelle?
- Online gambling - hva skjer, lovlig og ulovlig, med dette i Norge? Norsk Tipping lager stadig nye varianter av pengespill, men Internett gjøre at dette ikke lenger er et nasjonalt regulerbart område, og nordmenn er gode kunder i alle former for pengespill. Hva skjer i Norge, hvor store er mørketallene? Foredragsholder: Noen fra Norsk Tipping, Økokrim?
- Nasjonalbiblioteket og lagringsformer. Nasjonalbiblioteket gjør mye spennende rundt lagring av informasjon for fremtiden - og mye av det betydelig mer teknisk avansert enn å stryke aviser. Disse lagringsformatene skal være billige, brukelige, og fremfor alt holdbare - mye lenger enn de 10-20 årene en CD-plate holder. I tillegg kommer problemet med standarder - vi kan lese 1000 år gamle dokumenter siden vi forstår språket, men hva med digitale lagringsmedier? Foredragsholdere: IT-sjef på NB, Svein Arne Solbakk? Carol van Nuys, prosjektleder Paradigma. Jon Erik Halse, NB-ansatt med erfaring fra The Wayback Machine.
Posted by Espen at November 2, 2004 12:48 EM
Trackback Pings
TrackBack URL for this entry:
http://www.espen.com/cgi-local/mt-tb.cgi/215
Comments
Hva med et tema som :
Musikk eller matematikk.
Trenger vi egentlig komponister og musikere?
Når vil datamaskiner som begår algoritmisk komposisjon og formidling ha erstattet virkelige musikere?
I dag benyttes algoritmisk komposisjon både i film og spillindustrien og musikere på "boks" har vært tilgjengelig i over 20 år.
Er du i stand til å høre forskjell på menneske og maskin ?
Posted by: Torbjørn at November 2, 2004 01:08 EM
I tillegg til at IT utviklingen har laget en masse aktivitet og "økonomi" i seg selv (internet, dataspill osv), sier man ofte at det er like mye virkningen og endringene på eksisterende bransjer og samfunnsområder som er like viktige. Hva med IT og våre (Norges) tradisjonelle næringer f.eks. fisk, metall, tre, bygg osv. (ok ok, veldig lite konkret men kun en tanke)
En annen sak som kan belyses er om IT er like "distriktsvennlig" som man skal ha det til, altså at fysisk avstand ikke er så viktig som tidligere. Er IT revolusjonen (de norske) distriktenes redning?
Posted by: knut at November 2, 2004 03:44 EM
Det burde være et utgangpunkt for debatt med mange interessante vinklinger dersom dere tar utgangspunkt i at noen fra magidepartementet (eller var det et annet navn på m...) kommer og forteller om borgerportalen.
Posted by: Håkon Styri at November 2, 2004 04:36 EM
Har nettopp vært innom teknisk avdeling i Norsk Lyd- og Blindeskriftbibliotek - http://www.nlb.no/ . Der holder man på med et spennende prosjekt: i praksis digitaliseres nå omtrent all nyere norsk litteratur for utlån til blinde og svaksynte brukere. Standarden er Daisy - http://www.daisy.org/ - som er åpen og XML- og MP3-basert. Innsparingen ved å gå over fra kassett til CD er betydelig (tenk minsteporto ved utsendelse til lånerne), og åpner for digitalt utlån via nettet. Innen utgangen av neste år må alle analoge medier erstattes av digitale: da flytter biblioteket, og man er kommet til at det er enklere å ta med seg et par servere med noen terabyte diskplass enn rom på rom med kassetter.
Det mest interessante prosjektet akkurat nå er bruk av talesyntese på faglitteratur, kompendier og tidsskrifter. Folkens: nå fungerer det faktisk så bra at det går an å høre på! Om ting går i boks, vil faktisk et bransjetidsskrift i nær fremtid komme ut med en lyd-CD med innholdet vedlagt. Praktisk for folk som kjører mye, eller som er lesesvake. I det hele tatt representerer NLB spisskompetansen på digital publisering i Norge, og arbeidet deres kan få stor betydning for det som skjer fremover. Arne Kyrkjebø på biblioteket er direkte ansvarlig for digitaliseringen, og er en entusiastisk og kyndig kontaktperson. Jeg kan ta meg av kontakten om det er av interesse.
Eirik, som akkurat hører på Hegnars "Hva var det jeg sa", og som konstaterer at "Kari" (fra svenske Infovox) sliter med forfatterens laaange setninger. ;-)
Posted by: Eirik at November 4, 2004 01:45 EM
Gode forslag - skal ta de med til diskusjonen. Flere?
Posted by: Espen at November 5, 2004 10:58 FM
"Espen Aarseth fra UiB?" Ikke nå lenger, dessverre. Han er for tiden ved ITU i København (http://game.itu.dk/).....just for the record:)
Posted by: Vidar Vabø at November 19, 2004 04:35 EM