« Curling up with a laptop | Main | Ark/Kaffebrenneriet »

January 17, 2006

Tips ved semesterstart

Ok, det er første skoledag, og det første jeg gjør er å skulke siste halvdel av forelesningen i Examen Facultatum for samfunnsfag for å kladde en bloggpost. Kanskje jeg ikke er den rette personen å hente studietips fra. Likevel... etter å ha lest Aftenpostens bilag om "Jobb og utdanning", kunne jeg ikke motstå fristelsen til å legge til litt. Dessuten hadde jeg kommet ett minutt for sent, og dermed bare fått ståplass. Så tips 1: kom tidsnok til forelesning; tips 2: prioriter!

Aftenposten skriver om duppeditter en student må ha, og jeg er uenig. For det første klarer jeg meg helt strålende uten minnepinne eller digital penn (for ikke å snakke om Ipod med video. Jeg mener det er ren reklame Aftenposten driver med her.) Det jeg derimot er helt avhengig av, er internettsiden som jeg kladder dette innlegget i: www.pbwiki.com. Her kan du skrive og laste opp filer, som dermed vil være tilgjengelige for deg så lenge du har en maskin med internett og greier å huske et passord. Ved å oppgi passordet til venner, kan du dele notater med dem. En kollokviegruppe kan for eksempel dele en wiki. Jeg har delt forelesningsnotater med venner som skal ha eksamen ved å gi dem passordet mitt. Jeg har også skrevet en semesteroppgave fem og fem minutter av gangen fra diverse pcer - slik fikk jeg skrevet den på én dag, samtidig som jeg rakk to cafébesøk og et salsakurs den samme dagen.

Selv om jeg har en laptop, ville ikke hverdagen vært den samme uten min kjære Palm Pilot med sammenleggbart tastatur. Denne "dingsen for studenter" har ikke Aftenposten nevnt, og jeg tror ikke det er så mange på Blindern som har kjennskap til dette verktøyet i det hele tatt. Ved begynnelsen av første semester, var jeg kanskje "hun med den bittelille datamaskinen"; det første de fleste nye venner sa til meg var: "Hva er det?" Men jeg har mulighet til å komme på forelesning med bare en liten håndveske, jeg vet alltid når neste seminarundervisning er, hvor den er og hva jeg burde ha lest, jeg slipper å bekymre meg for om laptopen har nok batteri, og jeg kan ta sykt detaljerte forelesningsnotater. (Til alle som bruker tastatur på forelesning: pass på håndleddene! Pulsvanter anbefales :-))

Mitt tredje tips har ingenting med teknologi å gjøre. Det handler om å la seg selv bli overorganisert - det hjelper. Gjenta for deg selv: "Det er gøy å ha en fanatisk ordenssans", eventuelt bare mantraet jeg deler med en annen overorganisert venninne: "Orden! Orden! Orden!" Dette betyr ikke at du er nødt til å detalj-planlegge hverdagen; vær spontan, for all del. Men skriv pent, legg ting i mapper, vit hvor du har alle dokumenter, enten de er lagret i Word eller i bokhyllen. Og overbevis deg selv, allerede fra første skoledag, om at dette er gøy. Etterpå blir du nødt til å innrømme at du er den ekstremt organiserte typen som du tidligere foraktet, men det vil hjelpe deg når eksamen nærmer seg.

Det får være nok arrogant "Julie vet best" for i dag. De andre er snart ferdig med forelesning.

Posted by Julie at January 17, 2006 7:07 PM

Trackback Pings

TrackBack URL for this entry:
http://www.espen.com/cgi-local/mt/mt-tb.cgi/674