« En måte å bli samfunnsøkonom på | Main | Blogging fra Egypt »

March 11, 2007

Here we go again: skyld, feil og ansvar

Jeg kom hjem fra Italia (der kvinnedagen kun feires ved at de irriterende gateselgerne selger gule blomster i stedet for roser) og fikk spørsmål fra min grandtante: "Hva synes du om at det har vært så mange voldtekter i Oslo nå?" Jeg svarte at jeg hadde skrevet om dette for ganske lenge siden. Det var i sommer, da man blogget om at det var en økning i antall anmeldte voldtekter og at dette ikke var kvinnenes feil. Nå blogger man om at Hilde Haugsgjerd har skrevet at kvinner bør ta ansvar for å slippe å bli voldtatt.

Jeg får lyst til å kommentere dette, men det har jeg allerede gjort. Og debatten har ikke kommet videre. Bloggere og andre skribenter (bra oppsummering her) reagerer fortsatt ved å skrive at det ikke er en kvinnes feil at hun blir voldtatt, og at "damer skal kunne sove langs Akerselva om de vil, de er ikke noe mer fritt vilt av den grunn".

Da jeg var liten brukte mamma flere år på å lære meg forskjellen på skyld, feil og ansvar. Var det min feil hadde jeg gjort noe virkelig galt som jeg burde visst var galt, og jeg burde ikke bare ta konsekvensen av mine handlinger, men også straffes. Var det min skyld, hadde jeg gjort noe teit og jeg burde ikke bli overrasket om noen ble sinte på meg, men jeg hadde ikke vært direkte slem. Var det mitt ansvar, hadde jeg kanskje ikke gjort noe spesielt i det hele tatt, men noe kjipt hadde skjedd og det var rimelig at det var jeg som opplevde konsekvensene. Dette gjaldt for eksempel hvis jeg ikke hadde passet på en eiendel som nå var mistet.

Voldtekt er ikke kvinners feil eller skyld. Å si at det er vårt ansvar er problematisk, men det er likevel ikke det samme som å gi oss skylden. Hvis man legger lommeboken i en åpen ryggsekk og ikke følger med, synes alle du er litt dum når den blir tatt. Problemet med voldtekt at det selvfølgelig er langt mer traumatisk enn å bli frastjålet en lommebok, men det forandrer ikke det faktum at hvis det finnes tiltak som senker sannsynligheten for at det rammer meg, vil jeg ikke nøle med å gjennomføre disse. Det er mitt ansvar å sørge for at jeg ikke drikker meg fra sans og samling, går meg bort på vei hjem og sovner ved Akerselva. Det har jeg ingen problemer med å akseptere. Det betyr ikke at samfunnet ikke skal ta et ansvar. Det betyr bare at jeg må bruke hjernen.

Hvis man ser litt nærmere på det Haugsgjerd har skrevet, så er tror jeg det er det hun mener:

"Det største ansvaret for å unngå å bli voldtatt på gaten må dessverre kvinner selv ta. Det kan synes urettferdig og opprørende. Men de mest effektive forebyggende tiltak mot overfallsvoldtekter er det de potensielle ofrene selv som kan sørge for."

Den første setningen er dårlig formulert, og hun burde forstått at dette kom til å bli misforstått. Men legg merke til ordene dessverre og effektive forebyggende tiltak. Det er ikke snakk om å legge skylden på oss, men om å fortelle oss at det faktisk finnes forholdsregler vi kan ta.

Det hadde selvfølgelig hjulpet om forholdsreglene var praktisk gjennomførbare. Ennå har jeg ikke lest at man vurderer å la bussrutene gå hele natten i helgen (altså ikke nattbuss som tar deg halvveis hjem en gang i timen til dobbelt pris, men helt vanlige bussruter). 

Og nå sitter jeg igjen med følelsen av å gjentatt meg selv.

Posted by Julie at March 11, 2007 1:01 PM

Trackback Pings

TrackBack URL for this entry:
http://www.espen.com/cgi-local/mt/mt-tb.cgi/1201

Comments

Mener å huske at det du kaller skyld kanskje heter "subjektivt ansvar" og det du kaller ansvar egentlig heter "objektivt ansvar" på advokatisk, men sikker er jeg ikke. Et godt eksempel på objektiv skyld er jo hvis du kjører på en fotgjenger eller inn i en parkert bil - det trenger ikke være din feil, men skylden (og forsikringsregningen) får du uansett.

Forøvrig mener jeg dette blogginnlegget er en god kandidat for Aftenpostens debattsider.

Posted by: Espen at March 11, 2007 4:08 PM

Enig med Espen, send den inn!

Posted by: Rambukk at March 12, 2007 8:17 AM

Et knallbra innlegg, hadde alle vært så forbasket flinke til å skrive ville den berømmelige bloggosfæren vært et langt bedre sted å være.

Posted by: Arve at March 13, 2007 12:23 PM

Arve - :-D

Alle - følg med på Aftenpostens debattsider de nærmeste dagene.

Posted by: Julie at March 13, 2007 1:00 PM

Hei Julie,

jeg skal følge med på debattsidene de nærmeste dagene :o)

Posted by: Iskwew at March 13, 2007 10:53 PM

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1754686.ece

Dette har du sikkert lest allerede, men jeg vil veldig gjerne få si at DITT ORD burde være det siste sagt i denne sammenheng. Jeg prøvde å linke til denne posten i kommentarfeltet til arikkelen, men sånt er selvfølgelig ikke lov (!!!).

Posted by: Heidi at April 25, 2007 11:09 AM