« Hva er meningen med livet? | Main | Ingen logikk 2 »

May 6, 2007

Det eneste du trenger å vite om Facebook

Jeg er så lei av å snakke om dette at jeg ikke helt hvorfor jeg skriver om det. Det er imidlertid slik at det ofte hjelper meg å skrive ned ting som jeg ikke ønsker å tenke på. Derfor noterer jeg her det jeg tenker om dette som jeg er lei av å høre om. Her er det jeg tenker om... ja, jeg blir nødt til å faktisk skrive det: Facebook.

Det er ikke nytt. Facebook i seg selv er gammelt; det er bare vi nordmenn som har vært litt trege. Dessuten har det eksistert lignende nettverkssider, som f.eks. LinkedIn enda lengre. Og russesidene var som Facebook, men bare for russ, så vidt jeg husker.

Det forandrer ikke mennesker. Nettverksbygging, overfladiske vennskap, ekskludering, baksnakking og sladring har alltid eksistert og vil alltid eksistere, men nå er det litt mer synlig.

Facebook er ikke et nettverk. "Facebook og andre sosiale nettverk" skriver Kathrine Aspaas, og " "social networking fatigue" - en slags utmattelse av det å forholde seg til mange sosiale nettverk på en gang." Men Facebook er et verktøy for å forholde seg til eksisterende nettverk.

Vi er fortsatt venner med de samme menneskene. At man er friends betyr ikke nødvendigvis at man omgåes på ordentlig. Hvis du ikke har snakket med noen de siste åtte årene, hvorfor skal du egentlig gjøre det nå? Det kan være artig - for deg selv, kortvarig - å undre seg over hvordan man egentlig møtte folk man føler at man alltid har kjent (We met randomly when we were four) eller en gang kjente (We hooked up? We dated? Skip this step.) Men spennende er det ikke.

Det sier ingenting om "ungdommen nå til dags" som du ikke kunne funnet ut ved å snakke med en av dem. Vi får ikke nye interesser fordi vi blir medlem av nye grupper for eksempel.

Common sense gjelder fortsatt. Hvis du ikke vil at "third parties", potensielle arbeidsgivere, foreldrene dine, stalkers etc. skal finne ut hvem du er i et "complicated" forhold med eller hvilket kjønn du er "interested" i eller hva dine "political views" er, så ikke legg det ut på nettet da, din idiot!

Facebook er ikke mer skummelt for ditt gode rykte enn resten av Internett. Det er mange andre steder folk kan legge ut stygge bilder av deg. Og Google (en nettside som har forandret ting) gjør det lett å finne dette, enten du er på Facebook eller ikke. Sorry.

Det kan være nyttig. Jeg kan sende beskjeder til folk som sjekker Facebook oftere enn mailen sin, og slik sparer man tekstmeldinger på. Det beste er invitasjoner til events som fester, samlinger av folk med samme interesser eller ekstraforelesninger for de i gruppen til studiet mitt. Dette er den delen av Facebook som faktisk kan endre noe av real life oppførselen vår, men det er det ikke mange som har kommentert fordi alle er så opptatt av nettverksbygging og personvern.

Å, så lei. Hvorfor snakker jeg om dette? Det finnes andre sider ved Internett (andre sider på Internett?) som kanskje burde hatt kronikkplass i Aftenposten, men dette er bare kjedelig.

Facebook endrer svært lite; det er synliggjøring og oversikt over det som allerede finnes. Punktum.

Posted by Julie at May 6, 2007 10:39 PM

Trackback Pings

TrackBack URL for this entry:
http://www.espen.com/cgi-local/mt/mt-tb.cgi/1288

Comments

*nodding my head off*

Apropos trege nordmenn: det er ikke så skrekkelig lenge siden de åpnet siden for folk som IKKE hadde postkode i USA/Canada. Kanskje det har litt med saken å gjøre.

Men hvorfor gidder jeg å diskutere dette egentlig? Du har fått heltestatus hos meg for å ha skrevet dette, for da slipper jeg å skrive det selv.

(Det er første gang jeg gir bort heltestatus på ordentlig. Jeg har truet mange med det, eller prøvd å bestikke dem ved å si at "Hvis du gjør det, vanker det heltestatus for en periode altså!", men de har aldri oppnådd (eller brydd seg om) kravene. You did. Og jeg slapp til og med å true deg. Way to go.)

Posted by: Heidi at May 7, 2007 11:36 AM

Hei!

Mest vil jeg si - fin blogg! Husker ikke helt hvordan jeg kom hit - men jeg kommer definitivt til å titte innom igjen.

En ting endrer facebook - det er enda en ting å bruke altfor mye tid på...hadde endelig klart å roe ned bloggkjøret...

Posted by: annikken at May 7, 2007 9:43 PM

Facebook forandrer en ting, og det er at din vennekrets på et jævlig merkelig vis blir utvidet. Det som er gøy, er at de ikke tar kontakt utenfor internett før du sletter dem fra Facebook.
Det er vel på stalkernivå, og er en anelse creepy.

Posted by: Arve at November 5, 2007 3:40 PM