« E-bokdebatt på Blå | Main | Hvordan ikke bli skrevet om på nett »

February 23, 2009

Røde Khmer for retten

Tror rettsprosessene i Kambodsja blir min nye store news junkie obsession. Jeg er dessuten glad for at Peter Fröberg har skrevet bok om hvordan nordiske kommunister kunne tro på Pol Pot. Det gir ikke bare norsk media to grunner på en gang til å skrive om Kambodsja, slik at så mange som mulig får med seg hva som skjer der. (Kambodsja har vært merkbart fraværende på det som pleier å være min hovednyhetskilde BBC News på nettet). Det setter også et viktig spørsmål på dagsorden i Norge: hvordan nordmenn som i dag inkluderer autoriteter i journalistikk kunne ta så grusomt (i ordets virkelige betydning) feil.

Les også:

(Fotografi fra mitt besøk på Tuol Sleng, juli 2008)

P.S. For dere som har tilgang til a-tekst eller Dagens Næringsliv papirutgaven 19.02.2009: Les kommentar om komplikasjonene i rettssaken, der Morten Møst skriver:

"Problemet er å bevise at de fire tiltalte bærer et kriminelt ansvar for det som skjedde. Også i tilfellet Røde Khmer gjelder prinsippet om at den tiltalte må antas å være uskyldig inntil det motsatte er bevist. Tribunalet er sammensatt av både lokale og utenlandske jurister. Dette skal sikre den internasjonale rettsstandard som er en selvfølge for en FN-domstol, men som ikke har noen tradisjon i Kambodsja der de fleste juristene ble utslettet av Røde Khmer. Ideen om et forsvar for den tiltalte har vært så godt som ukjent. Men Røde Khmer-lederne får både lokale og internasjonale forsvarere, og det er opp til påtalemakten å bevise at disse personene begikk eller beordret kriminelle handlinger.

Dette kan gjøre sjefstorturisten Duch til noe mer enn en nyttig syndebukk. Han kan bli den som knytter lederne på toppen til grusomhetene på bakken.

(...)

Selv om mange av regimets drapsmenn går frie omkring, er tribunalets formål ikke å få dømt flest mulig enkeltpersoner. Målet er å dømme verstingene, "de mest ansvarlige". Slik er det blitt fordi tribunalet er et kompromiss mellom FN og Kambodsjas lederskap, hvor mange har en fortid nettopp i Røde Khmer."

Posted by Julie at February 23, 2009 4:24 PM

Trackback Pings

TrackBack URL for this entry:
http://www.espen.com/cgi-local/mt/mt-tb.cgi/2167

Comments

"hvordan nordmenn som i dag inkluderer autoriteter i journalistikk kunne ta så grusomt (i ordets virkelige betydning) feil."

Hvis man skal blande kildene her, så kan jo disse løsrevne sitatene fra Store Norske og Wikipedia vise at her var det også andre som ikke tok feil, men som førte en bevisst politikk.
Uten at det unnskylder Steigan og kameratene hans, men jeg synes jo at det er interessant å se at der blindheten hos noen blir fordømt på det sterkeste, blir en pragmatisk politikk hos andre (med de konsekvensene det til syvende og sist hadde) ikke nevnt:
Etter Vietnams invasjon ble Pol Pot av det nye regime dømt til døden in absentia for folkemord; han ble her kjent skyldig i over tre millioner menneskers død.(Snl.no)
After the Khmer Rouge were driven from power by the Vietnamese in 1979, the United States and other Western powers refused to allow the Vietnamese-backed Cambodian government to take the seat of Cambodia at the United Nations. The seat, by default, remained in the hands of the Khmer Rouge. These countries considered that however negative allowing the Khmer Rouge to hold on to the seat was, recognizing Vietnam's occupation of Cambodia was worse.(wikipedia)

Posted by: HPL at March 2, 2009 1:56 PM