« Happy Moose Cap Friday! | Main | Water color photography »

June 22, 2009

Piratjakten eller Hvordan jeg har det i praksis

Et litt utfyllende svar til de som spør "Hvordan har du det i Teknisk Ukeblad, Julie"?

Skal vi tro Twitter er det en merkedag for rettsstaten i dag. Delvis pga. meg.

I praksistiden hos Teknisk Ukeblad har jeg blant annet fulgt en sak om etterforskning av fildeling. I Teknisk Ukeblad har vi kalt den "piratjakten", men noen andre har oppkalt saken etter Max Manus, og Twitter bruker #krevsvar.

Piratjakten er en komplisert sak fordi den omhandler jus, IT, politikk (eller manglende politikk, egentlig) og tilsvarende ingredienser som gir nyheter "tyngde" (og dermed gjør dem "tunge").

Den kan likevel bli en viktig prinsippsak, og den har engasjert mange. Ikke minst nettsjefen her i Teknisk Ukeblad, Anders Brenna.

Kort oppsummert dreier det seg om advokatfirmaet Simonsen som etterforsker nett-pirater. Simonsen driver privat etterforskning, og det betyr at de ikke er regulert av lover slik politiet eller vaktselskaper er hvis de etterforsker noen. De har frem til i dag blitt regulert av en midlertidig konsesjon fra Datatilsynet.

Simonsen har bedt om å få utlevert ip-adresser der de mener det er grunn til mistanke om piratvirksomhet. Post- og teletilsynet åpnet for privat utlevering ved rettslig kjennelse i et enkeltvedtak 19. april 2009.

Nettleverandøren Lyse Tele nektet å utlevere kundeinformasjon. Stavanger Tingrett kom med midlertidig kjennelse om hvorvidt ip-adressene skulle ut. Det skjedde 5. mai, men kjennelsen er fortsatt hemmelig.

I dag har Datatilsynet bestemt at konsesjonen ikke fornyes. Piratjakten stanses, med andre ord. Og begrunnelsen er at saken ikke har fått nok politisk oppmerksomhet.

Simonsen skal klage. Saken fortsetter.

Jeg har skrevet flere artikler om piratjakten og laget
en oversikt over hele saken her.
Og en dag, etter at hele saken er avsluttet, kommer jeg til å legge ut en "bak kulissene"-bloggpost om denne prosessen.

Posted by Julie at June 22, 2009 3:28 PM

Trackback Pings

TrackBack URL for this entry:
http://www.espen.com/cgi-local/mt/mt-tb.cgi/2309

Comments

Kan jeg få sitatsjekk til den "bak kulissene"-bloggposten? :-)

Neida, ikke vis nåde. Aldri.

Dessuten blir det lenge til saken avgjøres.

Mvh
Anders Brenna
Nettsjef
Teknisk Ukeblad

Posted by: Anders Brenna at June 22, 2009 8:00 PM

Såvidt jeg kan se, er kjennelsen fremdeles hemmelig? Jeg synes det er temmelig horribelt at maktapparatet i et demokrati skjuler seg bak hemmelighold på denne måten.

Hvis det er så "midlertidig" kunne man jo kanskje fått en konkret dato for å frigi kjennelsen? Er Simonsen og Lyse så inkompetente at det tar over et halvt år å kopiere en loggfil? Eller er det dommeren som er korrupt og/eller inkompetent, og derfor må skjule sakens detaljer for allmenheten?

Ikke godt å si. Det eneste som er sikkert, er at slike saker undergraver tilliten til rettsvesen og demokrati.

Posted by: Ketil at November 9, 2009 11:10 AM