« Jakten på en død manns liv | Main | Verdien av Precious »

January 28, 2010

Eplesett! Reaksjoner på iTingen

Da jeg først leste at den nyeste iGreia var en "iPad", trodde jeg at en av mine nye kollegaer i E24 hadde funnet på ordet utelukkende til forsidetittelbruk. Det måtte være et ordspill basert på et sitat tatt ut av sammenheng. For de kunne vel ikke seriøst ha kalt produktet iBind? Jo, det gjorde de visst.

Hadde jeg vært på jobb i dag, ville jeg sikkert skrevet om dette på en seriøs måte. I stedet har jeg sittet hjemme og ledd av at absolutt alle jeg følger på Twitter latterliggjør iDingsen (iBomsen?)

Silicon Angle har samlet førsteinntrykkssitater. Gizmodo gir oss 8 grunner til å ikke juble for iSaken. Geek Girls Guide lurer på hvorfor ingen jenter hindret det tåpelige navnet - som viser seg å være funnet på av MadTV. Bare noen timer etter lanseringen har Jezebel samlet internetts beste vitser om iPad.

På norsk kan vi bruke "padde" fremfor "pad". Det gir (litt) bedre assosiasjoner, men det var vel fortsatt ikke det Steve Jobs ønsket.

Ifølge geniale Stuff Journalists Like liker jeg å skrive om Apple. Men selv om dette overhodet ikke er en ny eller original ting å si, så er dagen i dag en fin anledning til å si det: Jeg er så lei.

Jeg er lei av iMennesker som sier "Kan jeg koble mac-en min til internett her?" Det irriterer meg mer enn jeg liker å innrømme når jeg selv sier "iPod" om mp3-spilleren jeg bruker (som jeg faktisk arvet, merkelig nok). For jeg sier kameraet, kaffemaskinen og mobiltelefonen. Ikke Nikonen, Isomacen og Sony Ericssonen.

Jeg er lei av at folk ser på "Apple vs. Microsoft" som en vesentlig debatt. Jeg har fått høre "Dere passer så bra sammen. Dere er jo hundemennesker og Windows-mennesker begge to!" Og jeg har fått høre "Hvorfor har ikke du iPhone? Du er en sånn person som har iPhone!" Hva slags freak er jeg som passer inn i begge kategoriene?

Jeg har ikke iPhone fordi jeg ikke har iCash. For å sitere Eirik Newth, "Epleskatten blir for drøy". (Og jeg kan være teknologijournalist uten å eie Apple-produkter, siden jeg kan være økonomijournalist uten å eie penger.)

Det går an å skrive alvorlig (The "Apple Advantage" is class signalling and always has been) eller morsomt (Apple innfrir: Ny duppeditt like jævla dyr som forventet) om det, men konklusjonen er den samme. Det er snakk om statussymboler og markering av identitet. Og det er helt greit det, men det er latterlig når mennesker som hevder at de ikke bryr seg om mote, må ha det nyeste fra Apple fordi de er så teknologi-interesserte. De virkelig teknologi-interesserte menneskene jeg kjenner, har ikke mac.

Én ting har likevel Apple gitt oss. Jeg synes eplesette er et mye finere alternativ til angre enn kontrollsette.

Posted by Julie at January 28, 2010 12:54 AM

Trackback Pings

TrackBack URL for this entry:
http://www.espen.com/cgi-local/mt/mt-tb.cgi/2492

Comments

Dette var en ganske skuffende greie. I mine øyne.

Steve Jobs spankulerer ut i sin hipster-uniform og proklamerer at denne dingsen er helt fantastisk fordi han kan surfe på internett med den, og at det er den beste måten å gjøre nettopp det på. På tross av at den ikke støtter Flash.

Ja, den ser ganske sexy ut, men den kreative idéen bak ser fortsatt ut å ha vært "Vi tar en iPhone, også resizer vi den", og jeg ser ikke helt poenget. Den er for stor og klumpetete til at den (igjen, for meg) skal ha noen praktisk hensikt å drasse med meg overalt, og når jeg uansett alltid har iPhonen min i lomma blir det dobbeltubrukelig, da jeg allerede har de fleste funksjonene en iPad kan gi, men i et langt mer hendig format.

Dersom jeg ligger henslengt på en sofa er det da virkelig ingen grunn til at jeg skal ta å bruke en iPad i stedet for laptopen min. Det ser kanskje langt mer stilig ut å ligge henslengt på en italiensk skinnsofa i en leilighet hvor alle vegger er laget av glass og leke med en iPad i stedet for å sitte der med en laptop, men nå har det seg slik at jeg hverken har noen italiensk skinnsofa, en leilighet laget av glass og jeg gir også komplett faen i hvordan jeg måtte se ut når jeg surfer på nettet eller ser film.

Og på tross av at jeg har over tid lært meg å like Mac, klarer jeg fortsatt ikke å svelge disse menneskene som på død og liv skal forsvare Apple om de så vil legge krokodilleegg i magene våre.

Posted by: Arve at January 28, 2010 7:23 AM

Jeg så en her om dagen som hadde klistret et apple-eple-merke midt på (toppen av) dataen sin. Det var skjevt satt på, dessuten stod det klart og tydelig acer i hjørnet. Teit.

Posted by: Heidi at January 28, 2010 9:09 AM

Morsomt! Virkelig!

Men tar Markedet så feil? De ELSKER jo alle i-produktene! Jeg konverterte fra Microsoft til Apple 8. februar 2008 etter et forsåvidt lykkelig ekteskap med Windows & Co i ca. 25 år.

Nå er jeg lykkelig skilt, og har et meget bedre forhold til mitt nye operativsystem. Og fremfor alt - jeg kan bruke høyre hjernehalvdel! I mitt forrige liv var venstre hjernehalvdel altfor ofte sint!

Da jeg jobbet fra Berlin i tre år fra 2004, måtte jeg ha dobbelt av alt. Det var ikke spørsmål OM jeg fikk problemer, men NÅR, og HVILKE!

Vel, det er sterke meninger om iPad. Trur jeg snuser på´n når jeg skal være i Big Apple fire uker fra 14. mars....

Posted by: Trygve Monsen at January 28, 2010 11:56 AM

Interessant artikkel som sa at jeg markerte at jeg er rik med min epledatamaskin (som jeg kjøpte brukt for mindre enn min forrige laptop, som var en microsoft).

Jeg skjønner poenget hans, men jeg må være litt defensiv også, fordi jeg har byttet ut høretelefonene på iphonen min til noen som ikke signaliserer at jeg har en iphone (fordi de er bedre) og mine grunner til å kjøpe min nydelige datamaskin var fordi den var fantastisk liten og perfekt til mitt bruk.

Jeg føler ikke at epleproduktene er så mye statussymboler som litt mainstream, men jeg skjønner at en del av de er dyrere enn alternativene. Men jeg ville da ikke kjøpt en maskin fordi den viste at jeg var rik nok til å kjøpe den, jeg kjøper det som passer best til mitt bruk (derfor iphone heller enn min gamle telefon, og macbook air heller enn min gamle pc). Og nettopp derfor har jeg ikke oppdatert operativsystemet mitt til nyeste versjon og kommer ikke til å kjøpe iPaden.

Posted by: Martine at January 30, 2010 6:06 PM