Fri oss fra Spam

Espen Andersen, januar 2003

Trykket i Business Standard, februar 2003

Her forleden gikk det tre dager uten at jeg fikk logget meg på Internett.  Da jeg endelig fikk forbindelse igjen, hadde jeg 294 meldinger i innkurven.  Av disse var ca. 40 reelle – dvs. meldinger jeg ønsket å få, og fem av dem igjen viktige.  Resten var Spam.

”Spam” er reklame-post du ikke vil ha.  Ordet har en morsom etymologi: Opprinnelig stod det for ”Spiced Pork and Ham”, en Snurring-lignende hermetisk ”lunch-meat” laget av firmaet Hormel (se www.spam.com).  Monty Python's Flying Circus laget så en sketsj om en kafé hvor alt som blir servert, uansett hva man bestiller, er Spam.  Hackere tok ordet derfra og brukte det først om folk som oversprøytet diskusjonsgrupper med irrelevante innlegg – og deretter om uønsket elektronisk reklame-post.

Spam er nå omtrent 40% av all elektronisk post, og andelen stiger.  Jeg får nok mer spam enn de fleste, siden jeg har hatt publisert epostadresse siden 1994, men problemet er nå så stort at selv gjennomsnittlige brukere av epost har begynt å bruke forskjellige filter-teknikker.  Problemet med filtre er at det er slitsomt å sette dem opp – og at de ikke fungerer optimalt, fordi de enten slipper igjennom for mye eller (enda verre) tar vekk post man er interessert i å få tak i.  (Det beste filteret jeg har funnet hittil heter forøvrig MailWasher og er tilgjengelig fra www.mailwasher.net.)

Man kan ha felles filtre, som SpamAssasin og andre systemer, men problemet er da at man lar andre sortere sin private post gjennom å sjekke hva slags konvolutt den kommer i.  Og reklamefolk er flinke til å få reklamemeldinger til å se ut som personlige beskjeder: Her forleden fikk jeg en konvolutt uten avsender.  Inne i den lå en utrevet annonse fra et blad, med en Post-It lapp med teksten ”Espen, you should try this, it is really good. J.” med håndskrift.  Jeg kjenner ingen som undertegner med sine initialer – men innpakningen fikk meg til å lure på om dette var noe å reflektere over allikevel.

Det ser ut til at det er to måter å gjøre noe med Spam: Individuell statistisk innholdsbasert filtrering, og kriminalisering.  Begge delene angriper spammere der de kjenner det, nemlig i lommeboken.

Individuell statistisk innholdsbasert filtrering er ganske enkelt en metode for å la epost-programmet ditt, over tid, lære seg til hva du liker og ikke liker.  Du sletter mottatt post som Spam, meldingen lagres som et eksempel på Spam, og maskinen teller opp hvilke ord som blir brukt i den og beregner en sannsynlighetsverdi for hvert enkelt ord om meldingen er Spam eller ikke.  Denne måten (lansert av Paul Graham, se www.paulgraham.com/spam.html) har den fordelen at den er individuell (vi har alle ulike synspunkter på hva som er Spam eller ikke) og at den baserer seg på analyse av innholdet, ikke innpakningen.  Til syvende og sist er reklame et forslag til noen om å gjøre noe, og da må det formuleres på en bestemt måte.  Og uten lesere, intet marked.

Kriminalisering vil si at man gjør det straffbart å sende Spam. Haken her er at det ikke er helt enkelt å finne avsenderen for å straffe ham eller henne, men det holder med at man finner noen få og straffer dem hardt, så vil de som blir igjen måtte prise seg ut av markedet.  Årsaken til at vi ikke alle sammen får 10 kilo papir-brosjyrer hver dag er at det er for dyrt å sende det.  Epost er nesten gratis, og spammere i USA er fornøyd hvis de får 3 svar på 15 millioner utsendte Spam.

Det forunderlige med både elektronisk og papir-basert reklame er hvor idiotisk innholdet er.  Det ser utrolig nok ut til at det er et marked for penisforlengende medisiner eller finansiell kokkelimonke med påståtte Nigerianske eks-ministre.  I Norge er situasjonen noe bedre, men senest i dag fikk jeg inn en reklame for MemoMed, en blatant tåpelighet av patentmedisin som påstår å gi deg bedre hukommelse, komplett med vakre mennesker som alle sammen mener seg hjulpet.

Det kan se ut som om vi har et totalt sammenbrudd i utdannelsesnivå og evne til kritisk tenking, og at også vår elektroniske postkasse er dømt til å bli en endeløs Select-katalog med tvilsomme produkter og latterlige ledetekster.  Men fortvil ikke, med elektronikkens hjelp kan vi faktisk gjøre noe med det.  Hvis vi kombinerer gode filtreringsverktøy med kriminalisering, vil bare den reklamen slippe gjennom som er så godt skrevet at den ikke oppfattes som reklame – og som vi derfor vil sette pris på, slik at vi ikke anmelder den.

Tenk om reklamefolk hadde den standarden å leve opp til hver gang de satte seg ned for å sende en Spam.....


Denne side på http://www.espen.com/papers/frifraspam.html.
Contact information at http://www.espen.com/contact.html.